تاریخ و اندیشه: دکتر سعید سرکار، رئیس ستاد توسعه فناوری نانو روز گذشته در جلسه ۱۴۹ کارگروه مشورتی نقشه ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور گفت: بازدید دو ساعته رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه دستاوردهای فناوری نانو و تقریر یادبود و سخنرانی ایشان در پایان این بازدید و ابراز خرسندی معظمله از پیشرفتهای حوزه نانو در کشور با تلاش نیروهای متخصص و متعهد و همچنین ابراز امیدواری مقام معظم رهبری برای اثرگذاری محصولات نانو در بهبود زندگی روزمره مردم، نمونهای از دستاوردهای صنعت نانو در کشور است.
وی ادامه داد: عناوین برنامههای ستاد فناوری نانو در شش محورِ سند راهبردی توسعه نانو و تدوین برنامه ده ساله، ترویج و گفتمانسازی، زیرساختها، توسعه سرمایه انسانی، تولید علم و فناوری، و تجاریسازی و توسعه صنعتی دستهبندی شده است.
برگزاری ۵ المپیاد نانو
دکتر سرکار ادامه داد: آموزش بیش از ۳۲۰ هزار دانشآموز و برگزاری پنج المپیاد دانشآموزی فناوری نانو در بخش ترویجی ستاد نانو و راهاندازی ۴۹ آزمایشگاه دانشآموزی نانو تحت مدیریت شبکه توانا در ستاد نانو در سراسر کشور تا پایان سال جاری و با مشارکت خیرین از سایر برنامههای این ستاد است.
رئیس ستاد توسعه فناوری نانو گفت: با ایجاد و شبکهسازی ۸۸۰ دستگاه آزمایشگاهی فناوری نانو در ۶۰ آزمایشگاه، خدمات بسیار زیادی ارائه و درآمد بسیار خوبی حاصل شده و همچنین در ۱۷ دانشگاه کشور دوره دکترا و کارشناسی ارشد فناوری نانو تدریس میشود که تاکنون بیش از ۲۵ هزار متخصص فناوری نانو در کل کشور تربیت شدهاند واز نظر آمار تولید علم نیز در سال ۲۰۱۴ بهطور میانگین هر روز بیش از ۱۴ مقاله ISI در حوزه نانو در کشور نوشته شده است در حالیکه این عدد در سال ۲۰۰۰ برای کشور کمتر از ۱۰ مقاله بود.
میزان فروش محصولات نانو
وی افزود: ۱۴۸ شرکت در حوزه فناوری نانو در این ستاد تأیید شده و فعال هستند و بازار محصولات نانو سال گذشته ۷۹ میلیارد تومان فروش داشته و برآورد سال جاری ۱۶۳ میلیارد تومان است.
دکتر سرکار گفت: جایگاه جهانی ایران در این فناوری و سهم تولید علم رتبه ۷ است و چهار و ۲۴ صدم درصد مقالات علمی جهان و ۴۲ درصد مستندات علمی در جهان اسلام در بخش نانو در جمهوری اسلامی ایران تولید میشود و در موضوع ثبت استانداردهای بینالمللی فناوری نانو، ایران در کنار آلمان، چین و فرانسه، رتبه پنجم جهان را داراست.
وی افزود: ثبت اختراعات نانو امروز حدود ۳۱ درصد کل اختراعات ثبت شده کشور است ولی در موضوع ثبت اختراعات بینالمللی با افزایش هزینه ثبت اختراع، از ثبت ۲۶ اختراع در سال ۲۰۱۱ به ۱۱ ثبت اختراع در سال ۲۰۱۴ رسیدهایم.
رئیس ستاد توسعه فناوری نانو ادامه داد: در بسیاری از موارد کار از تجهیزات آزمایشگاهی فراتر رفته و ساخت تجهیزات صنعتی انجام میشود و مسئولان کشور چین اذعان کردهاند ایران در بهکارگیری فناوری نانو در صنایع خود خیلی موفق عمل کرده است و علاقهمندی خود را برای مشارکت با ما اعلام کردهاند و در آینده نزدیک در کارگاه مشترک با صنایع چین ۳۰ فناوری را در آنجا ارائه میکنیم.
ساخت نانو داروی ضد سرطان
دکتر سرکار گفت: ساخت نوعی نانو داروی ضد سرطان با هزینه ۴۰ هزار تومان در کشور در حالی با موفقیت به انجام رسید که در گذشته هر ده میلی لیتر این دارو با هزینه ۷۰۰ دلار وارد کشور میشد و برای سال آینده هم قرارداد فروش قطعی ۱۵ میلیارد تومانی داروی نانوکوکامین منعقد شده است و تا سال ۹۸ حدود ۴۵ میلیارد تومان در آمد از صادرات این دارو به کشورهای مختلف کسب خواهد شد.
وی افزود: ساخت لولههای بیصدا برای جلوگیری از شکنندگی آنها، دستگاه جذب فلزات سنگین از آب مصرفی با استفاده از نانو جاذبهها، افزایش بازده تصفیه آب به کمک نانو ساختارهای متفاوت اکسید مس، تولید حسگر گازهای سمی مبتنی بر نانومیله، ساخت نانو حاملهای غیر ویروسی با بالاترین میزان انتقال ژن، تولید پوششهای نانو کامپوزیتی شفاف با طول عمر بیشتر، ساخت نانو مرکبهای سرامیکی کبالت آلومینا و اندازهگیری سریع قند خون به کمک نانو حسگر غیر آنزیمی بخش دیگری از تولیدات این بخش است.
رئیس ستاد توسعه فناوری نانو در پایان نیز ادامه داد: با توجه به سرمایهگذاری کلان کشورهای توسعه یافته در حوزه نانو، هزینهکرد بسیار کشورمان باید افزایش یابد و در مقایسه با این کشورها کافی است اشاره کنیم کشورهایی مثل آمریکا، ژاپن یا روسیه ظرف ۵ سال بالغ بر ۵ میلیارد دلار در حوزه نانو سرمایهگذاری کردهاند ولی سرمایهگذاری ما در این مدت به ۶۰ میلیون دلار هم نمیرسد.