فرهنگ: در عالم هستی و میان مخلوقات الهی، پیوند و ارتباط انسان با کار شدید و اساسی است، کار ضرورت و لازمه زندگی انسان است و حیات او در جامعه با کار عجین شده است. جانداران دیگر، زندگی خود را مدیون مواهب طبیعت و غرایز خویشند و بدون تفکر و تلاش ویژه و با استفاده مستقیم از مواهب طبیعت زندگی میکنند؛ اما انسان، فقط در دوران کوتاه از تاریخ در وضعیت صرفاً طبیعی زیسته و به رفع گرسنگی قناعت کرده است.
چه جایگاهی در مبانی دینی و اعتقادی ما دارد؟ آیا فرهنگ موجود کار در جامعه ما با فرهنگ دینی و ملیمان هماهنگ و همخوان است؟ آیا دین اسلام ما را به کار و کوشش و تلاش دعوت کرده است یا به تنپروری؟ حقیقت این است که هم فرهنگ دینی ما و هم فرهنگ ملی ما مشوق کار و کوشش است.
حضرت رسول(ص) دست کارگر را میبوسید و از افراد بیکار و تنبل خشنود و راضی نبود و همواره در کار کردن از دیگران پیش میگرفت، اما وضعیت امروز جامعه ما به جایی رسیده است که برخی از کار کردنهای حلال عیب است و بچههای کارگران و کشاورزان ترجیح میدهند کهعنوان کار پدر خود را جایی اعلام نکنند.
حجتالاسلام محمد سنجری، رئیس اداره فرهنگی ـ تربیتی زندانهای خراسان جنوبی گفت: بهروزی و کامیابی در سایه همت و کار مضاعف است.
وی با اشاره به اینکه سلامتی و تندرستی نعمت بزرگ خدا و شرط چشیدن لذتهای زندگی است، افزود: نبود سلامتی هم زندگی را به کام انسان ناگوار و هم در اندیشه انسان اختلال ایجاد میکند و باعث میشود تا انسان در راه رسیدن به اهداف و آرزوها با موانع جدی روبهرو شود.
رئیس اداره فرهنگی ـ تربیتی زندانهای خراسان جنوبی با اشاره به اینکه سلامت آئینهدار سعادت است، عنوان کرد: بسیاری از بزرگان سلامتی جسمانی را مصداقی از خوشبختی دانسته و با وجود سلامتی بخشی از خوشبختی را برای انسان حاصل میدانستند.
نقشآفرینی کار در تأمین سلامت انسان
سنجری ادامه داد: یکی از علل اهمیت کار در زندگی انسان نقشآفرینی کار در تأمین سلامت انسان است.
وی یکی از راههای فراموش نکردن خدا در کسب و کار را توجه به صدقه و احسان به نیازمندان قبل از آغاز کسب و کار دانست.
رئیس اداره فرهنگی ـ تربیتی زندانهای خراسان جنوبی ادامه داد: افرادی که میخواهند بدنی سالم داشته باشند، کار و تحرک و فعالیت در حکم نسخهای شفابخش است بهگونهای که امام علی(ع) میفرمایند: هرکس کار کند نیرویش افزونتر میشود و هرکه در کار کردن کوتاهی کند سستی او افزایش مییابد.
سنجری تأکید کرد: یکی از نکات مهمی که افراد باید در کسب و کار و صنعت به آن اهتمام داشته باشند تسلط فقهی به تمامی احکام کسب و کاری است که از آن درآمد کسب میکنند.
حجتالاسلام سیدمحمد موسوی، کارشناس دینی در خراسان جنوبی گفت: یکی از رمزهای پیروزی و پیشرفت آن است که انسان کار و رشتهای را متناسب با ذوق و استعدادش برگزیند.
وی ادامه داد: بسیاری از شکستها و ناکامی آدمی نتیجه انحراف از این اصل مسلم است.
این کارشناس دینی با بیان اینکه اینگونه انسانها علاوه بر آنکه فرصتهای زیادی را بیهوده از دست میدهند، اظهار کرد: آنان هم از کارهای مطابق با ذوق و علاقه خویش که میتواند منشأ رشد و پیشرفتهای چشمگیر برای آنان باشد بازمیمانند و هر کدام به اندازه یک نفر جا را برای کسانیکه ذوق و استعداد آن کار را دارند تنگ میکنند.
موسوی بیان کرد: اغلب جوانان برای اینکه راه خود را نمیشناسند و در جای دیگر گام برمیدارند موفق نمیشوند.
وی تصریح کرد: اگر کار به تولید و خدمت به جامعه باشد دیگرگرایی در انجام چنین کاری تقویت و از انگیزه ثروت اندوزی پیراسته و به انگیزههایی مانند ایثار، انفاق آراسته میشود.
این کارشناس دینی با بیان اینکه کار کردن را نباید عیب دانست، گفت: بسیاری از افراد که از سواد برخوردارند هرگز حاضر نیستند بسیاری از کارها را انجام دهند به این تصور که هر شغلی در شأن آنها نیست و آنان باید بهدنبال کارهای خاص و ویژهای باشند.
موسوی افزود: آنها اینگونه شغلها را یکی پس از دیگری از دست میدهند بهگونه ای که بعضی از شغلها در نظرشان خرد و ناچیز است و برخی دیگر کار برایشان افت و زحمت فراوان دارد.
لزوم آگاهی از احکام شرعی مربوط به کسب و کار
وی با اشاره به اینکه این افراد از هر شغلی ایراد میگیرند، بیان کرد: بسیاری از کسانی که رشد چشمگیری کردهاند کارشان را یا از صفر شروع کرده و یا با درآمدهای اندک و ناچیز به این مقام والا رسیدهاند.
این کارشناس دینی اظهار کرد: یکی از موضوعهایی که همیشه مورد تأکید دین اسلام قرار گرفته بحث کار و کوشش و پرهیز از بطالت و مبنا قرار دادن کار برای شکوفایی استعدادهای انسان و تربیت اوست و این امر هم در قرآن و هم در سنت قابل مشاهده است.
موسوی با اشاره به اینکه هر نوع کسب و کاری احکام شرعی خاصی دارد، تأکید کرد: امیرالمومنین(ع) میفرماید، هر فردی قبل از آن که وارد کسب و کار شود باید از احکام شرعی آن اطلاع داشته باشد.
وی یادآور شد: فرد علاوه بر آگاهی نسبت به احکام شرعی کسب و کار باید مواظب باشد تا غش در معامله نکند یعنی در کسب و کار و فروختن کالا، عیبهای پنهان آن را به مشتری گوشزد کند.